2009-12-30

Riešinės



Aprašysiu ir kaip mezgiau. Kadangi numezgiau keletą, Kalėdoms dovanų, tai ir schemą "atidirbau".
Reikėjo 5 virbalų. Akis paskirstome ant trijų, su ketvirtu mezgame, o penktą naudojame kaip pagalbinį darant pynes.
Užmetame 42 akis. Paskirstom ant 3 virbalų taip - 13, 16, 13. Ant viduriniojo virbalo bus pynelės raštas. Menama siūlė bus per delno vidurį.
Mezgame stulpeliu (1 gera, 1 bloga) 12 eilių. Tada 2 eiles vien gerosiomis, išskyrus ant viduriniojo virbalo iš kraštų po 2 blogas (viso 4). Nuo 15 -os eilės ant viduriniojo virbalo pradedam pynelės raštą. Ant pirmo ir trečio virbalo mezgame vien gerosiomis akimis. Įmetu ir raštelio paveiksliuką atskirai:
Vienai pynelei reikia 6 eilių. Viso bus 7 pynelės. Lygines eiles mezgame vien gerosiomis.

Numezgus 2 pyneles, nuo 3 pynelės, baigiant 5, lyginėse 4, 8, 12 ir 16 eilėse ant pirmo virbalo, (tarp 3 ir 4 -os akių ir nuo kito krašto virbalo žiūrint, tarp 4 ir 5 - os akių) užmetame po 2 akis nykščiui. Viso numezgus 5 pyneles ant pirmo virbalo turi gautis 8 akim daugiau nei buvo, t.y. 21.

Tada pradedant 6 pynelę, mezgant akis ant pirmo virbalo, išmezgame 3 gerosiomis, tada atskirai ant žiogeliosurenkame 14 akių, ant virbalo užmetame 6 akis, ir likusias 4 išmezgame gerosiomis.

Ir taip mezgame 2 pyneles. Baigiant 7 pynelės 3 dalį, jau pradedam megzti vėl stulpeliu (1 gera, 1 bloga). Taip mezgame viso 8 eiles. (2 eilės, pynelės 3 daliai užbaigti, o 6 eilės, jau pačiai riešinei užbaigti.
Nykščiui megzti surenkame 14 akių nuo žiogelio, 6 nuo viršaus, ir po 2 iš šonų. Paskristome ant trijų virbalų po 8 akis taip - ant to kur 6 akys pridedame iš kraštų dar po vieną, gaunasi 8 akys, o ant to kur buvo 14, pridedame po vieną iš kraštų ir padaliname pusiau.

Keturias eiles mezgame vien gerosiomis. 5, 6, 7 - ose eilėse sumezgame po 2 akis 2 kartus iš kraštų ant viršutinio virbalo. Likus 2 akim ant jo sumezgame jas mezgant 8 eilę, ir perkeliame ant prieš tai buvusio virbalo. Ir visas akis užbaigiame.

Padariau ir schemutę, jei kam aiškiau taip megzti:

Dešinę riešinę megzti analogiškai, tik pirštą megzti ne ant 1 - ojo, o ant 3-ojo virbalo. Ir pynes galima sukti į kitą pusę. T.y. tik mezgant pynelės 3 dalį, sukeisti vietomis kita puse tas 4 akis. Bet nebūtina, aš kelias numezgiau vienodai, tai nekrenta į akis :)
O siūliukus va tokius naudojau:

Jei megsite su storesniais ar plonesniais, atitinkamai ant abiejų šoninių virbalų reiktų pamažinti arba padidinti akis. Sėkmės!

9 komentarai (-ų):

Agnė rašė...

Gražu ir šilta. O kaip šitie siūlai?

UgNele rašė...

Man faini. Šilti, 100 proc.vilna :)

Skirmantė rašė...

Liuks aprašymas, net aš supratau. O siūlus kur perki?

UgNele rašė...

Pirkau "Sagų pasaulyje", jie yra jasinskio g., paskui šeškinėje pasaže, ir karoliniškėse, buvusioje parduotuvėje "Merkurijus" ;)Vieno kamuoliuko vienoms riešinėms užtenka. Bet galima ir su kitais gi, panašaus storio, kad 3,5 Nr. virbalais tiktų megzt :)

Anonimiškas rašė...

Labai patogu su jom vairuot,ir rankos nesala,ir pirstai laisvi...

Anonimiškas rašė...

Aciu uz puikia schema ,numezgiau pirmaja pora.kai gera shema greit ir gerai einasi.Dar karta labai aciu.

Domino rašė...

Labai grazios riesines!:)
Smagu, kad megsti taip darbuotis;)

Unknown rašė...

Kiek maždaug reikia gramų siūlų? :)

Anonimiškas rašė...

Ačiū už detalų aprašymą! Šaunuolė :)