2010-10-03

Trikampė kepurytė



SM forume radau aprašymą, tik kaikur pakeičiau pagal save, tai įkeliu čia:
Aprašymas:
Kepurytė mezgama ratu 5 virbalais arba virbalais su valu. Aš mezgiau 3,5 Nr. virbalais, iš tų pačių siūlų kaip ir mezgiau riešines.

Dydžiai: 6 mėn, (1) 2 m.

Užmetame 121 (125) 131 akis, ir mezgame ripsu 7 eiles. Ripsą rekomenduojama megzti 0,5 Nr. mažesniais virbalais nei pačią kepurytę.
Kadangi kepurytę mezgame tik iš gerosios pusės, tai ripsu mezgame taip, vieną eilę gerosiomis, kitą blogosiomis akimis. Sekančias eiles mezgame vien gerosiomis akimis.

Numezgus 7 eilutes ripsu, sekančią eilutę mezgame taip:
1 g., 1 užm., 18 (18) 19 g., 3 sumezg.,
18 (19) 20 g., 1 užm., 1 g., 1 užm.,
18 (19) 20 g., 3 sumezg.,
18 (19) 20 g., 1 užm., 1 g., 1 užm.,
18 (19) 20 g., 3 sumezg.,
18 (18) 19 g.,1 užm., 1 g.
3 akis sumezgame taip: nukeliame viduriniąją akį ant pagalbinio virbalo, tada 1 ir 3 akis sumezgame ir pertraukiame jas per viduriniąją. Galima ir kitaip sumegzt, kad nesimatytų pynutė.
Toliau kartoti šiuos suėmimus ir uždėjimus kas antrą eilutę 8 (9) 10 kartų. Tada daryti tik suėmimus kas antroj eilutėj, kol liks 7 (11) 11 akių. Tada suiminėti akis po dvi, kol liks viena akis.

Raištelius mezgame taip: iš dviejų šoninių kampelių surinkti po 4 akis. Tada 1 nukelti, 1 išmegzti gerąja, 1 nukelti (siūlą palikti priekyje), 1 (paskutinę) išmegzti blogąja akimi. Tada apsukti ir viską kartoti. Mezgame apie 30 cm.

Kadangi aš mezgiau iš šiek tiek storesnių siūliukų, tai pradžioje užmečiau 113 akių. Ir jas, ten kur suėmimai, tada paskirsčiau taip - 16, 17, 17, 17, 17, 16. Atitinkamai mažinant akis galima numegzti ir mažesnę ir didesnę kepurytę ;)

Sėkmės ;)

10 komentarai (-ų):

Unknown rašė...

Kokio amžiaus kūdikiui megzta jūsų kepurytė nuotraukoje?

UgNele rašė...

Čia kažkur 6-7 mėn. vaikiukui ;)

Unknown rašė...

Puiku! Maniškei dabar kaip tik 7 mėnesiukai ir pradėjau megzti šią nuostabią kepurytę pagal jūsų aprašytą schemelę. Labai jums ačiū už tokias gražias idėjas!

Laura rašė...

Nereali kepuryte!

Anonimiškas rašė...

o naujagyniui kaip toliai reikia megzti

UgNele rašė...

Lygiai taip pat ir naujagimiui. Žiūrint iš kokių siūlų, jei iš plonesnių, tai uždėjus 121 akį megzt ir gausis naujagimiui.Aš naujagimiui mezgiau iš vaikiškos vilnelės 2,5 Nr. virbalais. Jei iš storesnių, reikia proporcingai pamažinti akių skaičių ;)

Anonimiškas rašė...

Labas,
tikras grožis, tik bėda, kad esu pradedanti mezgėja, pasimečiau bloga akis ir užm. čia tas pats? Nesusigaudau kaip megzti užm.

Iš anksto ačiū už atsakymą.

UgNele rašė...

Laba, ne, čia skirtingi dalykai. Blogoji arba išvirkščioji akis išmezgama iš prieš tai buvusios, kai siūlas per priekį eina. O užmetimas tai naujai padaroma akis. Internete galite rasti ir video pamokelių pvz. yra jolitos randkarbiuose, mezgimo pradžiamokslyje. Sėkmės :)

Anonimiškas rašė...

Kur užmetimai man su skylėmis gaunasi, ką ne taip darau?

UgNele rašė...

Taip ir gaunasi - skylutės. Jei nenorit skylučių, darykit kryžminį užmetimą, o ne paprastą ;)